FABRICAGE
De Fabricage van ons ontwerp bestond uit twee delen;
​
Het eerste deel was via Solidworks en het tweede deel was het ontwerp zelf fabriceren. We zullen hier kort beide delen bespreken:
​
Deel 1; Solidworks:
Omdat onze grijper voor een groot deel uit PMMA* bestaat, moesten wij via Solidworks een 2D tekening opzetten van onze onderdelen van de grijper om deze naar de lasersnijder te sturen. Deze 2D tekening van dus via de computer. Wat hierbij erg belangrijk was, was dat de afmetingen en verbindplaatsen erg nauwkeurig en duidelijk waren aangegeven. We hadden namelijk maar één kans om de lasersnijder te gebruiken.
​
Deel 2; Ontwerp fabriceren:
Nadat wij onze onderdelen van de lasersnijder hadden opgehaald, konden wij beginnen om het ontwerp zelf te fabriceren. We hebben hiervoor nog wel enkele onderdelen bij de Gamma moeten halen;
-
Gordijnrails
-
Katrollen met touw
-
Schroefdraad
-
Houten plank en balken voor frame en bevestinging rails
-
Bouten
-
Acryllijm
​
Met deze onderdelen en onze onderdelen van PMMA die uit de lasersnijder kwamen hebben wij ons ontwerp gefabriceerd. We hadden hiervoor twee blokuren om het ontwerp in elkaar te zetten en één blokuur om het ontwerp te testen. Bij het fabriceren van ons ontwerp liepen wij nog wel tegen enkele problemen aan; zo moesten wij gaan boren in ons PMMA, terwijl we juist dit wilden vermijden. Ook moesten wij tegen verwachting in meer materialen zelf verzorgen dan dat we dachten. Tijdens het fabriceren merkten we dat iedereen erg zijn inzet toonde en hielp waar het daar nodig was.
Uiteindelijk hebben wij ons ontwerp afgekregen en gefabriceerd.
Onze Solidworks tekening.
*PMMA:
PMMA oftewel; Polymethyl Methacrylate is een transparant thermoplastisch materiaal. Het werd voor het eerst ontdekt in 1872 en toegepast in 1933. Dit was in de canopy van de cockpit. PMMA is ook recyclebaar. De E-modulus van PMMA ligt tussen de 2.24 en 3.80 GPA. Dit houdt in dat het materiaal licht elastisch is. De treksterkte ligt tussen de 48.3 en 79.6 MPa, wat inhoudt dat PMMA erg sterk is. Verder is PMMA een goede isolator en is bruikbaar tot een maximale temperatuur van 41.9 tot 56.9 graden. Het materiaal wordt onder andere gebruikt voor; containers, vliegtuigramen, badkuipen, stoelen en reclameborden.